irandoust

”kalla det vad fan du vill”

Boken handlar hittills om familjen Irandoust som flyttade till Sverige under 80-talet.  Familjen Irandoust är ursprungligen från Iran och flytten till Sverige ger dem en smak av den svenska mentaliteten. De förstår nämligen att de inte alls är utvandrare som de i början trodde utan här betraktas de som invandrare. Familjen består av, Pappa Amir, mamma Panthea, sonen Amir samt deras debatt sugna dotter Bahar. Bahar är en ung flicka som ser omvärlden med kritiska ögon, hon är en bestämd ung tjej som jämt vill argumentera för sin sak.  Bahar tror att alla ser på henne och hennes familj som första gradens invandrare och hon försöker alltid ställa mamma Panthea på plats då hon ständigt försöker anpassa sig till den svenska kulturen.  Ett konkret exempel på detta görs i boken då familjen skall fira midsommarafton.  Panthea vill så gärna utforska den svenska kulturen och tar med familjen på ett besök i parken, där kryllar det av svenskar.  Bahar hade sin persiska stolthet och hur fördomarna svärmades kring dem.  

Tiden går och bahar börjar i högstadiet, paret irandoust har ännu inte vant sig vid den svenska kulturen . Pappa Amir har börjat jobba och han kämpar motvilligt för att kunna fullgöra barnens önskemål medan mamma Panthea fortsätter kämpa för att få en bättre inblick i Sveriges kultur.  

Då Shervin närmar sig tonåren och Bahar fyllt 18 har hon hittat en kille ,hennes pojkvän. En kille vid namn Markus som går på besök hemma hos familjen Irandoust.  Markus en rödhårig finnig ung man bekantar sig med Amir och försöker imponera på honom genom att visa intresse för den persiska kulturen.    Då det är Bahars tur att besöka familjen Sunden bemöts hon av diskreta rasistiska påhopp av en medelålders skåning och får inte ett särskilt bra första intryck av familjen.

 

När blir man egentligen svensk?
Hur kommer det sig att det är så stora skillnader kring människor från olika kulturer?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0