Uppgift 2 Svenska B,

1.     Är historien baserad på författarens egna upplevelser?

2.     Varför är det skillnader mellan svenskar och invandrare? Varför har vi olika attityder gentemot varandra?

 

Trots att Marjaneh Bakhtiari ursprungligen kommer från Iran tror jag ändå inte att boken är baserad på hennes egna upplevelser. Det hade mycket väl kunnat vara så men jag tror endast att hon försöker ge människor en inblick av hur det är att vara invandrare i ett nytt land. Hon vill försöka förmedla ett budskap som tyder på att det faktiskt inte är så lätt att invandra till ett nytt land, att inte alla invandrare endast ”vill åt” skattepengar, att invandrare försöker passa in men misslyckas pga. språkkunskaper. I Marjaneh men även många andra flickor finns en liten ivrig Bahar, I alla fäder finns en Amir, i alla mammor finns en Panthea.  Det är såhär Marjaneh når ut till sina läsare, karaktärerna i boken är så pass realistiska att många läsare kan relatera till boken.

Jag tror att Marjaneh har plockat ut små pusselbitar ur sitt liv som hon sedan kompletterar med att lägga ut nya pusselbitar. Tillsammans skapar dessa pusselbitar en helhet, en berättelse, en livshistoria, ”kalla det vad fan du vill” .

 

Jag ser inga huvudskillnader mellan oss förutom det etniska dock har alla individer olika sätt att hantera situationer så som allt från vanliga vardagliga situationer till stora sociala problem.  Dock har vi stora kulturella skillnader vilket i sin tur kan skapa kulturkrockar mellan en svensk och en invandrare.  Jag ser endast detta som en positiv sak att invandrare för med sig kultur och för in den i Sveriges civilisation.

  I Sverige lever vi i ett segregerat samhälle där uppdelningen mellan invandrare och svenskar är väldigt stor. Detta gör det svårt att anpassa sig till vardera individ dvs. att Invandrare har svårt att förstå svenskar och vice versa, detta pga. åtskillnaderna.

Det blir på så sätt enklare för båda parter att generalisera och utifrån detta skapa fördomar hos varandra. Fördomar skapar i sin tur rasism, vi kan dra ett konkret exempel; jag syftar på terror attackerna som har skett på sistone. Efter elfte september blev miljontals muslimer utpekade för ett par få extremisters dåd. I media utpekas muslimerna som terrorister och självklart skapar detta även rädsla hos många människor och rasism är deras försvar. Det därför som det är väldigt viktigt att man slutar placera invandrare kring förorter och börja bygga nya lägenheter i exempelvis Askim där de kan bo istället tillsammans med svenskar. Detta skapar en gemenskap, ett minskat utanförskap och ett jämställt samhälle där alla oavsett etnicitet kan har likadana förutsättningar. Varför ska vi se på varandra och endast se skillnader då vi är alla individer och bör behandlas lika.

I dagens samhälle finns det enligt många människor stora skillnader mellan svenskar och invandrare. Politiken har även varit en avgörande faktor som bidragit till detta. Sverigedemokraterna har satt integrationen i fokus och förklarat att Sverige har misslyckats med invandringspolitiken och det är därför som de ska skära ner på den med 90 %.  De pekar ut invandrare som något främmande och en del av det svenska folket håller chockerande nog med, det är den delen som har fått bevittna en misslyckad integration. Statistiken visar att SD har mest stöd kring områden såsom rosengård. Rosengård är ett område där praktiskt taget endast invandrare bor eller rättare sagt, har blivit placerade.  Kriminaliteten är skyhög och bara stiger. Detta bevisar bara att det inte fungerar med ett indelat samhälle utan vi behöver få svenskar och invandrare att samspela. 


irandoust

”kalla det vad fan du vill”

Boken handlar hittills om familjen Irandoust som flyttade till Sverige under 80-talet.  Familjen Irandoust är ursprungligen från Iran och flytten till Sverige ger dem en smak av den svenska mentaliteten. De förstår nämligen att de inte alls är utvandrare som de i början trodde utan här betraktas de som invandrare. Familjen består av, Pappa Amir, mamma Panthea, sonen Amir samt deras debatt sugna dotter Bahar. Bahar är en ung flicka som ser omvärlden med kritiska ögon, hon är en bestämd ung tjej som jämt vill argumentera för sin sak.  Bahar tror att alla ser på henne och hennes familj som första gradens invandrare och hon försöker alltid ställa mamma Panthea på plats då hon ständigt försöker anpassa sig till den svenska kulturen.  Ett konkret exempel på detta görs i boken då familjen skall fira midsommarafton.  Panthea vill så gärna utforska den svenska kulturen och tar med familjen på ett besök i parken, där kryllar det av svenskar.  Bahar hade sin persiska stolthet och hur fördomarna svärmades kring dem.  

Tiden går och bahar börjar i högstadiet, paret irandoust har ännu inte vant sig vid den svenska kulturen . Pappa Amir har börjat jobba och han kämpar motvilligt för att kunna fullgöra barnens önskemål medan mamma Panthea fortsätter kämpa för att få en bättre inblick i Sveriges kultur.  

Då Shervin närmar sig tonåren och Bahar fyllt 18 har hon hittat en kille ,hennes pojkvän. En kille vid namn Markus som går på besök hemma hos familjen Irandoust.  Markus en rödhårig finnig ung man bekantar sig med Amir och försöker imponera på honom genom att visa intresse för den persiska kulturen.    Då det är Bahars tur att besöka familjen Sunden bemöts hon av diskreta rasistiska påhopp av en medelålders skåning och får inte ett särskilt bra första intryck av familjen.

 

När blir man egentligen svensk?
Hur kommer det sig att det är så stora skillnader kring människor från olika kulturer?


RSS 2.0